Местоположение
 Email infoicon6sou-pernik.eu
 icon-globe 6sou-pernik.eu
 icon-globe Град Перник 2300
 icon-globe Ул. “Кракра” №69
 Phone 076/605425
Banner
Начало» Обяви»Статии филтрирани по дата: Март 2022
Статии филтрирани по дата: Март 2022
Сряда, 30 Март 2022 20:12

ПРИЕМ В ПЪРВИ КЛАС

Публикувана в Последни новини
Предстои ден първи от визитата на екипите наСУ "Св. Паисий Хилендарски" - село Абланица, ПТГ "Симеон Велики“ - град Велики Преслав и 137 СУ "Ангел Кънчев" - град София в VI СУ Св. Св. Кирил и Методий“ – град Перник. Дългоочакваните гости пътуват към нас, но вълнението вече е голямо и личи в погледите на всички. С нетърпение очакваме момента, в който ще прекрачат училищния праг, за да зърнем усмивките на учениците и с радост да прегърнем колегите си.

И ето, че всички вече са тук. Училищният двор се изпълва с ученици и учители, готови да обменят иновации, да споделят опит и да обогатят знанията си от предстоящата визита. Звукът на фанфарите отеква надалеч и перничани вече знаят, че училището ни празнува. За нас, екипът на VI СУ Св. Св. Кирил и Методий“ – град Перник, е огромно удоволствие и чест да сме домакини на поредната мобилност по Национална програма „Иновации в действие“. В рамките на три дни учениците и преподавателите от училището ни представят пред гостите различни дейности, свързани с работата ни като иновативно училище.

Прилагането на иновации в учебния процес се провежда в рамките на трета учебна година. Натрупан е опит, който искаме да споделим както с дългогодишните си иновативни партньори от село Абланица, така и с новите неиновативни училища, участващи в програмата. Смятаме, че не само имаме какво ново да покажем, но и да ги изненадаме с практическото приложение на „откраднатите“ иновации от посещението ни в СУ "Св. Паисий Хилендарски".

Въведеният от нас иновативен учебен предмет "Иновативни практики" представлява съчетание от няколко дисциплини, свързани основно с развитието на гражданското образование и развитието на ИКТ-грамотността, както и приложимостта им в останалите учебни предмети.

Гостите наблюдават различни иновативни практики:

ü  урок по защита на класифицираната информация и информационни технологии на тема: „Киберсигурност“;

üурок по роден край на тема: „Пролетни празници“;

üурок по история и цивилизации и иновативни практики на тема: „Човешките права“;

üурок по география и икономика и биология и здравно образование на тема: „Пътуване в кулинарните традиции на народите и тяхното здраве“;

üурок по история и цивилизации и иновативни практики на тема: „Разрешаване на конфликти чрез медиация“;

üурок по математика на тема: “Красотата на геометричните тела“;

üурок по иновативни практики на тема: “Пресечна точка“;

ü  урок по български език и литература и английски език на тема: „Лексикалното богатството на думите и фразите в българския и английския език“;

ü  симулация на съдебен процес в 9. клас;

ü  урок по информационни технологии и география и икономика на тема: „Моят град – древен и млад“.

Иновативните уроци са изпълнени с много ролеви игри, казуси, учене чрез правене, интерактивни презентации и клипове, изработени от учениците и др. Много творчество и креативност, знания и умения са показани от ученици и учители.

Полезни са дискусиите след проведените уроци – така се „сверяват часовниците“ с партньорите ни. Полезна е и кръглата маса на тема: „Иновативни практики в образованието“, която дава възможност за анализиране на наблюдаваните уроци, практическото приложение на изученото и споделяне на методическия опит. Изработени са и различни полезни продукти от съвместната ни дейност - филм, презентации, постери, брошури, картини, колажи и т.н.

Оценката на партньорите ни по НП „Иновации в действие“ е, че дейностите ни са на изключително високо ниво. Тръгват си натъжени от раздялата, но заредени с много положителни емоции от видяното и наученото, с пожелание за още много ползотворни нови срещи.

Смело можем да твърдим, че взаимоотношенията ни със СУ "Св. Паисий Хилендарски" - село Абланица отдавна са надхвърлили рамките на НП „Иновации в действие“ и са се превърнали не само в партньорски, но и в приятелски. Това е предпоставка двете образователни институции да преминат към едно по-високо ниво с разчупени стандарти, креативност и иновации. В стратегиите на двете училища е заложена работа по съхраняване на традиции и иновации и именно това е в основата те да изграждат здрав мост между миналото и бъдещето вече три години.

НП „Иновации в действие“ е най-сполучливата програма на МОН, която не само спомага за обмяната на опит между иновативни и неиновативни училища, но и надгражда и обогатява съществуващите към момента образователни практики.



Цветелина Миланова и Теменужка Михайлова,

VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“

град Перник
Публикувана в Последни новини
FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It