Местоположение
 Email infoicon6sou-pernik.eu
 icon-globe 6sou-pernik.eu
 icon-globe Град Перник 2300
 icon-globe Ул. “Кракра” №69
 Phone 076/605425
Banner

Сурвакарска група „ЛИКОВЕ-ЛЕКОВЕ”

Оценете
(0 гласа)

 

VІ СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” има единствената ученическа група, която смело се включи през 2015 година за първи път в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” гр. Перник. По този начин училището стана приемник и продължител на древната езическа традиция, завещана ни от нашите предци.
      Сурвакарската група „ЛЕКОВЕ – ЛИКОВЕ” на учениците от VІ СОУ СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Перник е създадена по проект „УСПЕХ“ през месец ноември 2014г. Нейн пръв ръководител е Симеон Мильов. С първото си участие учениците представиха обичая „Сурва“ и спечелиха сребърен медал.
      За самият обичай се знае следното: „В писмо от януари 1882-ра година свещеник от Цариброд до свой близък приятел – учител във Враждебна / Димитър Зимбилев /, пише за удоволствието да бъде в няколко брезнишки села по Нова година, където видял много „сурвичкаре” с „лекове”, като ги описва подробно: „Две високи дървета, сковани на върха като столове, с гъсто преплетена мрежа от конопени конци или телове, които са набодени с различни билки: жълт кантарион във вид на слънце, бял и жълт равнец, червен кантарион, тува – жълто сухо цвете, и много други, като с билките са изобразили слънце, звезди, кой какво е могъл. На върха на стола е провесена плитка чеснов лук и в края й е обесена черна парцалена кукла – чумата. Като ходят от къща в къща „сурвичкарете” раздават на болните билки, които носят в дълга кожена овчарска торба. Голема работа са тия лекове и като църковно лице требва да ги ругая, а аз искрено ги възхвалявам и благодаря Богу, че имаме толкова умеятелни мъже, че правят такива лекове. На друго место не съм ги виждал, но ги харесах.”. Вникването в смисъла на традицията, желанието да бъдат сред първите..., амбицира учениците да се подготвят с желание.
      Сурвакарската група при VІ СОУ прави опит да се доближи до практиката, битувала в Горно Граово, която по всяка вероятност е свързана с желанието да бъде прогонена Чумата, върлувала на няколко пъти в Средна западна България през ХІХ век.
      През месец септември 2015г. нашата група представи училището и град Перник на Международния маскараден фестивал в гр. Шабац – Република Сърбия, където спечели първо място.
Тази година подготовката протича още по-усилено. С много желание учениците, заедно със своите учители, се включиха в изработването на сурвакарските костюми и маски и представиха обичая „Сурва” на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”, под ръководството на госпожа Стоицева и господин Донев, учители в училището.
      Фестивалът „Сурва” e най-авторитетната фолклорна изява в България и на Балканите. Обичаят „Сурова”е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Тя представя древната обредност, част от българската фолклорна традиция. Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. Затова се гордеем с участието на Сурвакарската група „ЛЕКОВЕ – ЛИКОВЕ” на учениците от VІ СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Перник.

Прочетена 6035 пъти Последно променена в Сряда, 13 Април 2016 19:55
Още в тази категория: « Клуб „Млад журналист”
FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It