Местоположение
 Email infoicon6sou-pernik.eu
 icon-globe 6sou-pernik.eu
 icon-globe Град Перник 2300
 icon-globe Ул. “Кракра” №69
 Phone 076/605425
Banner
Статии филтрирани по дата: Януари 2022
Петък, 14 Януари 2022 13:36

Заповед ДЗИ

Публикувана в Последни новини
Сурва 2022 в VI СУ - Силата на традицията!
Публикувана в Последни новини
Успешно приключи работата на учениците от 9. клас на VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Перник, свързана с пилотното тестване на образователния модел по проект PROSPECT – „Обучение и социална ангажираност за бъдещото развитие на гражданското общество“.

Новият образователен модел се фокусира върху формирането на знания и умения, свързани с развитието на глобалното гражданско образование у учениците.

Деветокласниците проявиха голям интерес и се включиха с ентусиазъм в различните дейности по проекта. Те работиха изключително активно по пилотираната учебна единица на тема: „Правата на човека“. Проведени бяха интересни иновативни уроци, в които учениците бяха основните действащи лица и показаха завидни знания и умения, свързани с темата. Изработени бяха брошури, плакати, клипове и презентации, в които младите хора демонстрираха активната си гражданска позиция и доказаха, че новият образователен модел може да се приложи успешно.

Проект PROSPECT – „Обучение и социална ангажираност за бъдещото развитие на гражданското общество“ се финансира по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 2: „Стратегически партньорства в сферата на училищното образование“. Партньори са Институт за подготовка на служители в международни организации град София, Регионално управление на образованието – Перник и подобни организации от Франция, Полша, Испания, Португалия и Италия.
Публикувана в Последни новини
В края на 2021 година приключи пилотното тестване на образователния модел по проект PROSPECT – „Обучение и социална ангажираност за бъдещото развитие на гражданското общество“. Проектът се финансира по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 2: „Стратегически партньорства в сферата на училищното образование“. Партньори са Институт за подготовка на служители в международни организации град София, Регионално управление на образованието – Перник и подобни организации от Франция, Полша, Испания, Португалия и Италия.

Проект PROSPECT разработи и тества образователен модел, чийто фокус е обучение по гражданство като изключително важен етап за формиране на обществени и граждански компетентности – от знание (знам) към умение (знам как да го направя) до формиране на нагласи и поведение (знам как да бъде). Моделът е насочен към учениците от всички училищни етапи.

Образователният модел включва методика на преподаване, която съчетава теоретична страна (изучаване и опознаване на проблема) и практическа страна (конкретни социални дейности, които са интегрирани в нормалната учебна работа).

В пилотното тестване на образователния модел участваха повече от 100 ученици и 20 учители от V СУ „П. Р. Славейков“ град Перник, VI СУ „Св. св. Кирил и Методий“ град Перник и СУ „Св. св. Кирил и Методий“ град Радомир.

В VI СУ „Св. св. Кирил и Методий“ град Перник бяха пилотирани учебните единици: „Зелена градина за здравословен живот“, „Ти и аз ... деца с еднакви права!“ и „Правата на човека“, в V СУ „П. Р. Славейков“ град Перник – „Ние като деца на света“ и в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ град Радомир – „Какво ядете?“. В пилотираните урочни единици бяха включени ученици от всички училищни етапи. Избраните теми съответстваха на основната цел на образователния модел на проект PROSPECT за подпомагане и насърчаване на развитието на умения за глобално гражданство у учениците.

Пилотното обучение позволи на учениците да бъдат главните действащи лица при идентифицирането, планирането и особено при изпълнението на дейности за решаване на наблюдавания проблем, насърчавайки развитието на граждани, активно ангажирани в бъдещето на обществото.

Обучението по гражданство не е предпоставка за извършване на допълнителни извънкласни дейности, а допълнителен подход на преподаване и учене в училище, като дейностите продължават във времето (след края на проекта и след края на учебната година).
Публикувана в Последни новини
FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It